TikTok voor marketing?

Is TikTok interessant voor mijn bedrijf?

Groter dan Twitter

TikTok, waarschijnlijk heb je er al wel eens van gehoord. TikTok is de nieuwste social-media rage onder jongeren. Met name tieners besteden dagelijks meer tijd, gemiddeld 52 minuten per dag (BusinessofApps, 2019) aan het opnemen en bekijken van grappige filmpjes dan aan hun huiswerk.

Leuk man TikTok, maar waarom vertel je me dit? Nou TikTok wordt op het moment van schrijven nog niet veel ingezet als marketingkanaal en dat is voor sommige bedrijven een gemiste kans. Met een indrukwekkende groei van 70% in 2019 en met meer dan 500 miljoen actieve gebruikers (Datareportal, 2019), overstijgt TikTok een aantal bekende platformen zoals Twitter, LinkedIn, Pinterest en Snapchat.

Maar goed Instagram en Facebook zijn nog steeds veruit de koplopers. Waarom zou ik nóg een social-media platform in moeten zetten voor mijn marketing? Nou wat TikTok bijzonder maakt als platform is de doelgroep. Op geen enkel ander platform heb je zo’n specifiek bereik. Ongeveer de helft van de TikTok gebruikers is tussen de 16 en 24 jaar oud (Globalwebindex, 2019). Dat wil zeggen dat je, mits jouw doelgroep (je weet wie jouw doelgroep is toch?) zich bevind in de leeftijds-range van generatie-Z, de kans gigantisch is dat ze te vinden zijn op TikTok.

Oké ik snap het, mijn doelgroep zit inderdaad op TikTok en nu?
Moet ik dansjes gaan doen voor de spiegel om mijn producten aan de man te brengen? Ehm dat zou kunnen werken, maar het lijkt ons beter om iets strategischer te werk te gaan.

Bij TikTok is (net als bij de meeste marketingkanalen) authenticiteit ontzettend belangrijk. De jongeren vluchten letterlijk naar nieuwe platformen om te ontkomen aan ouders en opdringerige bedrijven die “hun” platform overnemen, maar de sub-cultuur totaal niet begrijpen.

Wanneer je dus zonder inzicht in de drijfveren van jouw doelgroep en zonder doordachte marketingstrategie “grappig” gaat doen op TikTok, dan is kans dat je de plank mis slaat vrij groot. Wil je echt de juiste indruk achterlaten bij jouw doelgroep, probeer dan oprecht te begrijpen wat hen drijft. Verdiep je in jouw markt. Probeer niet cool te zijn, maar blijf authentiek. Ga opzoek naar gedeelde idealen en waarden tussen jouw merk en de doelgroep. Probeer niet een van hen te zijn, maar bewijs jouw waarde voor hen door te laten zien waar je voor staat. Bouw een band met jouw doelgroep en laat hen zien dat je hun loyaliteit waardeert en waard bent. Het opbouwen van waardevolle klantrelaties valt of staat met een doordachte strategie die geënt is op een authentieke merkidentiteit en positionering. Zeker bij een doelgroep die zich niets meer wijs laat maken.

Een aantal praktische tips om een start te maken met jouw TikTok campagne

 • Weet tegen wie je praat. Het ontwikkelen van persona’s is cruciaal voor een goede marketingstrategie.
 • Weet hoe je gezien wilt worden. Positioneer je op de juiste manier t.o.v. concurrent en t.o.v. je doelgroep.
 • Zorg voor een authentieke doordachte campagneboodschap.
 • Maak een marketingkalender.
 • Probeer niet “cool/hip” te zijn, je bent niet één van hen.
 • Maak een pro-account aan, dat is gratis en bied inzichten in statistieken.
 • Gen-Z houdt van authentieke user generated content. Niet te gelikt en ge-advertised. Maak de content dus zelf (in ieder geval in-house)  en in de app, daar is het platform voor bedoeld.
 • Geef je (jongere) medewerkers de regie over jouw campagne en geef hen de vrijheid om op hun manier de doelgroep aan te spreken.
 • Humor is goed, zolang het authentiek is.
 • Wees geen copy-cat.
 • Creativiteit en unieke content zijn belangrijker dan perfecte plaatjes.
 • Gebruik doordachte en populaire hashtags.
 • Speel in op bestaande challenges.
 • Probeer populaire influencers aan jouw merk te verbinden.

Op de hoogte blijven?

Wil je meer weten over marketing en communicatie of heb je hulp nodig bij je positionering en het ontwikkelen van persona’s? Get in touch.

Get in touch

Call us Mail us