Crisis in 2020?

Belangrijke verschillen

Wereldwijd speculeren economen over een nieuwe recessie, zo niet een nieuwe crisis, in 2020. Wij zijn als bureau niet gespecialiseerd in macro-economisch onderzoek, maar we weten allemaal dat de jaren van groei ooit minder gaan worden.

“Ja man, goed verhaal, en nu?” Nou, heb je er wel eens bij stil gestaan wat dit betekent voor jouw merk en de toekomst ervan?

Komst en verandering van marketing
We hebben de afgelopen decennia een verschuiving gezien in de manier waarop producten en diensten verkocht worden. Sterker nog, er wordt tegenwoordig vrij weinig nog echt verkocht, er wordt gekocht. Consumenten weten vaak al lang van te voren wat ze willen kopen en doen dat bij een bedrijf die ze aantrekt en ze kopen een merk wat bij hen past. Ga maar na: hoe vaak heb je nog een stofzuiger aangeboden gekregen door een deur-aan deur verkoper de laatste 20 jaar? Ik wed dat je wel precies weet waar je gaat zoeken als je een nieuwe wil kopen. Waarom heeft Coolblue dan een hogere gunfactor dan een Media Markt? En dat gaat dan over een stofzuiger, moet je voorstellen wat dat doet met een product of dienst die je écht aan het hart gaat.

We hebben een verschuiving mogen zien van directe verkoop naar de eerste marketing/  advertising naar het creëren van sterke merken (branding) naar diepgaande branding met inbound marketing gericht op content (marketing).

Macht verschuift naar klant
Dit alles heeft als gevolg dat de macht verschoven is van hardroepende bedrijven met diepe zakken naar de consument. De consument kiest zijn eigen kanalen om in contact te komen met een merk en vormt zelf een beeld van de communicatie uitingen. In het geval van een recessie of crisis wordt het vechten om een stuk van de taart alleen maar heftiger en de positie van de klant alleen maar sterker. Wat kun je doen om je positie sterker te maken dan die van je concurrentie.

Wat niet te doen voor je merk
Laten we beginnen met vertellen wat je niet moet doen: Wachten en niet aan het verstevigen van je merk werken (die open deur trappen we gewoon in). “Weet ik eigenlijk wel, maar ik heb het momenteel super druk met de huidige verkopen en de cijfers zijn fenomenaal en je kunt er later wel aan werken toch?” Dat klopt. Maar, het volgende gaat waarschijnlijk gebeuren: langzaamaan gaan de verkopen dalen, je merkt dat je eigenlijk geen relatie met je klanten hebt opgebouwd, ze weten niet waarvoor je staat en eigenlijk weet je niet helemaal precies wie je doelgroep is. Omdat de verkopen stagneren ga je aan investeren in outbound marketing: je gaat met hagel schieten en alleen maar zenden in de vorm van advertising. De authenticiteit van je merk glijdt langzaam af en je gaat aan prijsmanipulatie doen (dat is namelijk wat tijdelijke prijsdalingen/ acties zijn) om kortstondig de omzet te boosten en daarmee is je merk definitief om zeep.
Klinkt dit bekend? Dit is precies wat er gebeurd is met merken als V&D en bekende retailers, zelfs post-crisis.

Wat je wel kunt doen voor je merk

Je gaat na hoe hoog je staat op de branding- & marketingladder:

 • Heb je je positionering super scherp?
 • Weet je waarvoor je staat en wat je onderscheid van de rest?
 • Weet je wat je merkboodschap is en hoe deze resoneert met je doelgroep?
 • Heb je een marketingkalender met een contentstrategie die aansluit op de gemaakte persona’s?
 • Zijn alle belanghebbenden hiervan op de hoogte?

Als je alles op orde hebt kun je je focussen op activatie campagnes voor groei en relatiebehoud met bestaande klanten om je merk te verstevigen. Je richt je op inbound marketing door middel van content marketing met consistente uitingen. Dit zorgt vervolgens weer voor een goede klantrelatie waardoor je snel veranderingen herkent en hierop in kunt anticiperen.

Het echte voordeel zit em namelijk in het snel kunnen aanpassen van uitvoering van product en proces. Snel kunnen ontwikkelen, testen en valideren van aanpassingen in de stijl van Eric Ries’ -The lean startup- zorgt voor een gigantisch concurrentievoordeel. Voordeel: het merk en alles waar je voor staat blijft in essentie hetzelfde. Dus terwijl de rest van je branche nog aan het uitvinden is wie ze zijn en waarvoor ze staan heb jij de markt al getransformeerd. Raad eens wie er het sterkste (of überhaupt) goed uit een nieuwe crisis komt? Juist…
We hebben dan nog niet eens gesproken over je positie als werkgever en een stuk employer branding als de arbeidsmarkt weer overspoeld wordt met werkzoekenden.

Tips

 • Als je bij aanvang van een recessie nog moet beginnen ben je te laat om voordeel te halen.
 • Zorg voor een ijzersterke positionering en pas je gehele branding en marketing daarop aan. Durf te kiezen: focus
 • Weet waarvoor je merk staat en weet welke doelgroep zich hiermee identificeert.
 • Zorg voor authentieke content
 • Richt je op verbinding met je klanten
 • Consistentie duurt het langst en zorgt voor de sterkste merken
 • Weet wat je niet weet: hoe staat mijn merk en marketing ervoor? Schakel desnoods een bureau in om hierbij te helpen.

Op de hoogte blijven?

Wil je meer weten over marketing en communicatie of heb je hulp nodig bij je positionering en het ontwikkelen van persona’s? Get in touch.

Get in touch

Call us Mail us