Branded animation

Waarom zijn animaties interessant voor jouw merk?

Snelle informatie

Onze spanningsboog wordt met elke generatie korter. Ga maar na, het klikken op de playbutton om een filmpje af te spelen, is toch al veel moeite, niet? Terwijl je 15 jaar geleden een afbeelding pixel voor pixel moest inbellen, is het nu vanzelfsprekend om snel even in de trein de nieuwste series in 4K te streamen.

We kunnen (en willen) steeds sneller informatie tot ons nemen en het liefst ook lekker voorgekauwd. Met ontwikkelingen zoals 5G en grotere databundels is bewegend beeld steeds vaker de norm. Dat komt goed uit voor jouw merk. Want als een foto meer kan zeggen dan duizend woorden, kan een animatie ongekend veel vertellen. Misschien zelfs meer dan die ene dronken oom op het feestje van tante Riekie.

Trend
Afgelopen jaren maakten bedrijven al voorzichtig gebruik van animaties en dat zal in 2020 alleen maar toenemen. Merken nemen animaties steeds vaker standaard op in hun munitie. Animaties die volledig in lijn zijn met de branding van een merk vallen onder de noemer Branded Animation.

Maar waarom is branded animation goed nieuws voor jouw merk? 
Animaties opnemen als onderdeel van jouw brand assets zorgt natuurlijk voor consistentie en herkenbaarheid. Maar animaties kunnen nog veel meer voordelen hebben voor jouw merk. Beweging brengt alles tot leven. Denk bijvoorbeeld aan de dansende schoentjes in de Efteling, zonder beweging zouden het gewoon een paar rode pumps zijn. Dit is natuurlijk een beetje een flauw voorbeeld, maar dit principe geldt ook voor de onderdelen van jouw merk. Het draait niet om de beweging maar om wat je er allemaal mee kan vertellen. Branded animation leent zich perfect voor storytelling of uitleggen van ingewikkelde zaken. Het biedt de mogelijk om je visuele identiteit en content dynamisch in te zetten. Volgens Mark Chatelier, executive creative director bij StormBrands, kunnen designers zich niet langer veroorloven om stil te zitten en is het tijd voor merken om de populariteit van het ge-update GIF format the ontdekken. Dus je hoort het designers, aan de slag!

Animatie tot leven
We zullen je een aantal voorbeelden geven om ook deze droge tekst meer tot leven te laten komen. Zo krijg je een duidelijk beeld wat branded animation voor jouw bedrijf kan betekenen.

 

Mailchimp

Mailchimp bijvoorbeeld, zij hebben afgelopen jaar een rebranding gehad, waarin de animaties gemaakt door Animade een grote rol spelen. Ze hebben de animaties zelfs écht tot leven gebracht op een interactieve muur.

 

ASN bank

Ken je de reclames van ASN bank? Daarin is een hele nieuwe wereld tot leven gebracht met het eekhoorntje uit het logo in de hoofdrol. Ze zouden nog een extra slag kunnen slaan door deze animaties ook door te trekken naar de website.

 

Audi

Audi heeft alle bewegende elementen gebaseerd op de snelheid waarmee hun auto’s optrekken. Deze bewegingscurve hebben ze opgenomen in hun brand book. Je ervaart deze bewegingssnelheid bij het klikken op buttons op de website, maar ook in fade ins in de reclame spotje. Ongemerkt zit beweging in het merk geweven. Zo zie je dat branded animation dus verder kan gaan dan alleen het animeren van illustraties of karakters.

 

Headspace

Misschien gebruik je de Headspace app wel. De app is ontzettend herkenbaar dankzij de guitige animaties en de vriendelijke uitstraling. “We’ve always made really deliberate design decisions to break the stigma and peoples’ misconceptions about meditation being all about incense and sitting on the ground with your legs wrapped around your head.” zegt Chris Markland, een Senior Creative en een van de illustratoren achter het vrolijke en vriendelijke karakter van het merk. “We want meditation to be for everyone, so instead of using images of flowing water and forests, we always try to have a more grounded and relatable approach.”

Tips

  • Laat animaties aansluiten bij de visuele identiteit van jouw bedrijf
  • Ga nooit uit van de standaard
  • Neem animatie op in het brand book van je merk
  • Het draait niet om de animatie, maar om wat je er mee kan vertellen
  • Maak gebruik van de mogelijkheden van snel en toegankelijk internet
  • Zet animaties dynamisch in
  • Denk ook verder dan schermen

Op de hoogte blijven?

Wil je meer weten over marketing en communicatie of heb je hulp nodig bij je positionering en het ontwikkelen van persona’s? Get in touch.

Get in touch

Call us Mail us